Bilindiği üzere hem kiracının ödemesi gereken vergiler ve masraflar hem de mülk sahibinin bazı ödenekleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda bu yazı içerisinde, konu hakkında aklınıza takılabilecek sorulara detaylı ama özet cevaplar vermeye çalışacağız.
Ayrıca apartman yönetmeliği ve Ankara profesyonel site yönetimi noktalarında almak isteyebileceğiniz tüm destek ve hizmetler için PMC GROUP olarak burada olacağız. İnternet sitemizde yer alan, iletişim sayfası üzerindeki ilgili formu doldurarak bizlere ulaşabilirsiniz. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yaparak, taleplerinizi karşılamış olacağız!
Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını incelemeyi unutmayın!
Kiracı Emlak Vergisi Öder Mi?
Kiracının ödemesi gereken vergiler ve masraflar denildiğinde ilk merak edilen; kiracı emlak vergisi öder mi sorusudur. Bu soruyu yanıtlamadan önce emlak vergisi kavramını kısa bir cümleyle özetleyelim. Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar adına ödenen ve iş yeri, arsa, arazi veya ev gibi tüm konutları kapsayan bir vergi çeşididir.
Ancak bu verginin mükellefi ilgili taşınmaz malın sahibine aittir. Dolayısıyla kiracı, tamamıyla bu vergiden muaftır. İlgili konutta herhangi bir kiracının bulunmasının ise vergi yükümlülüğüne kesinlikle hiçbir etkisi yoktur. Emlak vergisinin asıl muhatabı her zaman için konutun yasal sahibi olarak bilinmektedir. Zaten kiracının ödemekle yükümlü olduğu başka vergiler vardır.
Konuta dair birden çok mal sahibinin bulunması halinde ise emlak vergisi, bu kişiler arasında eşit oranda dağıtılmaktadır. Kısaca hisse sahibi olan her kişi, kendi hissesi doğrultusunda bu vergiye mükelleftir.
Kiracı DASK Ücreti Öder Mi?
Kiracının ödemesi gereken vergiler ve masraflar dahilinde sorulan bir başka soru ise şudur: Kiracı DASK ücreti öder mi? Peki ama DASK ücreti nedir?
DASK ücreti, zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen bir poliçe çeşididir. Fakat Dask ücreti zannedilenin aksine yalnızca deprem sonucu yıkılmaları kapsamamaktadır. DASK poliçesi içerisinde; deprem sonucunda meydana gelebilecek tüm yangın, infilak, tsunami veya yer kayması gibi maddi zararlar bulunmaktadır. Bu noktada bu gibi olumsuz durumlar yine Dask çerçevesinde, belirli limitler dahilinde direkt olarak nakit şeklinde karşılanmaktadır.
Gel gelelim, DASK ücretinin mükellefine… Zorunlu deprem sigortası, her halükarda mal sahibi hüviyetindedir. Dolayısıyla bu ücreti karşılayacak olan kişi yine mal sahibi olacaktır. Ancak kimi durumlarda, kiracı uzun süreli olacak şekilde taşınmaz bir sabitlik gösteriyorsa; mal sahibi DASK ücretinin kiracı tarafından ödenmesini talep edebilmektedir. Fakat böylesi bir durumda bile kiracı, ‘sigorta yaptıran’ sıfatı ile arka planda kalmakta ve asıl poliçe mal sahibine ait olmaktadır. Ki bu durumda da sigorta tarafından karşılanacak bir ödenek olduğunda, doğal olarak ödeme mal sahibine yapılmaktadır.
Kiracının Ödeme Yükümlülüğünde Olan Giderler Nelerdir?
Bu iki önemli sorunun akabinde, kiracının ödemesi gereken vergiler ve masraflar konusunu biraz daha detaylandıralım:
Kiracıların ödemesi gereken masraflar dahilinde gösterilebilecek en net ödenek, aidat ücretleridir. Aidat ise yalnızca varsa apartman görevlisinin maaşı üzerinden değil; aynı zamanda da apartman veya site içerisindeki ortak alanların bakımı, korunmaları veya onarılmaları noktalarında da etkilidir. Dolayısıyla kiracının ödemesi gereken masrafları şu şekilde sırlayabiliriz:
- Apartman görevlisi veya temizlik hizmetleri,
- Bahçıvan ödenekleri,
- Bekçi veya güvenlik görevlisi maaşları,
- Ortak alanların korunma, onarılma veya düzenlenme masrafları,
- Kalorifer ödenekleri ve ısınma maliyetleri.
Kiracının Ödeme Yükümlülüğünde Olmayan Giderler Nelerdir?
Bu konuda merak edilebilecek bir diğer ve son soru ise şu olacaktır: Kiracının ödeme yükümlülüğünde olmayan giderler nelerdir?
Esasen kiracının muaf olduğu belli başlı giderler de bulunmaktadır. Bunların başında ise az önce bahsettiğimiz, DASK ücreti ve emlak vergisi gelmektedir. Fakat yine de bu konuyu son olarak detaylandırmakta fayda görüyoruz. Çünkü ‘demirbaş giderleri ‘olarak da bilinen ana yapının temel giderleri, tamamıyla konut / mal sahibine aittir. Örneğin; boyama veya sonradan gelişen onarım problemleri kiracıya addedilemez. Ve hatta sağlam bir gerekçe söz konusu olmadan aidatın içine dahil edilmeyen ücretler de yine mal sahibine aittir, diyebiliriz. Sonradan oluşturulan fonlar ise yine kat maliklerinin ödemeleri gereken ücretler kapsamında yer almaktadır.
PMC GROUP olarak bizler, bu ve benzeri konularda hizmet alabileceğiniz aktif ve etkili bir kuruluş olmaktan yana memnuniyet duyuyoruz. Bu doğrultuda öğrenmek isteyebileceğiniz her konuyu, [email protected] adresi üzerinden bizlere danışabilirsiniz!